HTML nedir? HTML'in yapısı

Html nedir?       HTML=Hyper Text Markup Language
HTML (Hypertext Markup Language); yazı, grafik, ses, film gibi pek çok farklı yapıdaki verilerden oluşabilen hypertext bir dökümanı formatlamak ile ilgili komutlar içeren bir yorumlayıcı programlama dilidir. Dökümanın hypertext olması, bir dökümanın ya da bir parçasının, başka bir dökümanın içinden çağırılabilmesini ifade eder. HTML ile oluşturulan sayfaların uzantıları ".html", "htm" ya da ".shtml" gibi uzantılardır. HTML kodlarını yazmak için notped, dreamvewer ve frontpage gibi editörlerden yararlanılabilir.

HTML’in yapısı
HTML belgelerindeki  tag'lar (HTML kodları) "<" ve ">" işaretleri arasına yazılırlar. Yeni bir tag başlatacağımızda kodunuzu <...> işaretleri arasına yazarız ve kodun kullanımını bitirmek istediğimiz zaman da </...> şeklinde kodumuzu sonlandırırız. Bu işaretler arasına yazacağınız kodlarda büyük küçük harf kullanımında herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.
Örneğin:

<etiket1>    etiket1’in yorum aralığı   </etiket>
     <etiket2>
                         Burası etiket2’nin yorum aralığı....
     <etiket3> Burada etiket3 tanımlı    </etiket3>
                Etiket2 hala tanımlı
      </etiket2>

Görüldüğü gibi en son, etiket2 </etiket2> etiketi  ile kapatılıyor. Dikkat ederseniz değişik etiketler birbirlerinin içinde kullanılabiliyor. Yani açık etiketin içinde başka bir etiket açıp istediğiniz işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Etiketin bitiş işaretini (</etiket ismi>) vermediğiniz sürece o etiket tanımlı olarak işlem görür.
HTML dosyaları temel olarak iki bölümden oluşur. Bunlar HEAD (Başlık) ve BODY (Gövde) kısımlarıdır. Başlık kısmında ziyaretçiye görünmeyen, sayfa hakkında tanımlayıcı bilgiler bulunur. Gövde kısmı ise web sayfamızın ziyaretçiye görünen kısmını yani asıl kısmını oluşturur.
Html kod yazımı tahmin edildiği kadar zor olmayıp tamamen kişinin yaratıcılığı ile doğru orantılıdır. Oluşturacağınız site içerisinde diğer sitelerde kullanılan kodları kopyala-yapıştır yöntemi ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.Bu yöntem kullanılırken dikkat edilmesi gereken kodlar arasına gizlenmiş olan reklamların tespit edilip silinmesidir.
Creative Commons Lisansı
This çalışma is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder